Λατομεια

Το ΛΕΥΚΟ μάρμαρο δημιουργείται από τη μεταμόρφωση ενός πολύ καθαρού (φτωχού σε πυριτικό άλας) ασβεστόλιθου ή πρωτόλιθου δολομίτη. Οι χαρακτηριστικοί στροβιλισμοί και οι φλέβες πολλών ποικιλιών έγχρωμων μαρμάρων συνήθως οφείλονται σε διάφορες ανόργανες ακαθαρσίες, όπως ο πηλός, η λάσπη, άμμος, οξείδια του σιδήρου, ή πυριτόλιθο τα οποία ήταν αρχικά παρόντα ως κόκκοι ή στρώματα στον ασβεστόλιθο. Οι διάφορες αυτές προσμίξεις κινητοποιήθηκαν και ανακρυσταλλώθηκαν από την έντονη πίεση και τη θερμότητα της μεταμόρφωσης.

Τα λατομεία που ανήκουν στον Όμιλο F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ παράγουν ΛΕΥΚΑ μάρμαρα διαφόρων ποικιλιών. Όλα βρίσκονται στη Μακεδονία – Ελλάδα, την πιο παραγωγική περιοχή εκσκαφής λευκού μαρμάρου Δράμα – Καβάλα – Θάσο, από όπου εξορύσσεται το 50% του συνόλου των αποθεμάτων Λευκού μαρμάρου παγκοσμίως.

Εκσκαφή Τούνελ - Φτάνωντας στον πυρήνα ...

Εισάγοντας την εκσκαφή τούνελ στα ιδιόκτητα λατομεία του Ομίλου το 2013, η FHL όχι μόνο εκτόξευσε τις ικανότητες σε νέα επίπεδα εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο εκσκαφής, αλλά διατήρησε παράλληλα και την ροή εργασιών όλους τους μήνες του χρόνου. Οι όγκοι προστατεύονται από βροχοπτώσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα τα άψογα χαρακτηριστικά του. Επιπλέον, εξασφαλίζει εκσκαφή υψηλής ταχύτητας και εκλεκτικής ποιότητας, υψώνοντάς με αυτό τον τρόπο τη μέση ποιότητα του λατομείου ως σύνολο. Επιπλέον, η οπτική ρύπανση του περιβάλλοντος αποφεύγεται, η χλωρίδα και η πανίδα προστατεύεται, με την ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού, αποφεύγοντας τη χρήση εκρηκτικών υλών και λιπαντικών και βαρύ εξοπλισμού μηχανημάτων και χωρίς την δημιουργία απορριμμάτων.

Τα Λατομεία του Ομίλου FHL

Λατομείο ΒΩΛΑΚΑ… μια γραμμή παραγωγής μέσα στα βουνά


Στις πλαγιές του βουνού Φαλακρό σε κοντινή απόσταση με τη Δράμα – Ελλάδα, ο Όμιλος FHL Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα λατομείο εξαιρετικών δυνατοτήτων παραγωγής, το οποίο λειτουργεί ετησίως σε 2 βάρδιες ημερησίως.
Το μάρμαρο F.H.L. ΒΩΛΑΚΑΣ που εξορύσσεται εκεί έχει πάρει το όνομά του από το κοντινό χωριό. Έχοντας ένα πάλλευκο φόντο με όμορφες γκρι ή καφέ φλέβες, είναι και ο λόγος που το μάρμαρο Βώλακα είναι γνωστό ως το «Carrara της Ελλάδας». Με τα 4 λατομεία που είναι συνδεδεμένα ως ένα τεράστιο, ο Όμιλος FHL Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ έχει καταφέρει να ελέγχει το 50% της συνολικής παραγωγής μαρμάρου Βώλακα σε όλο τον κόσμο. Οι όγκοι μαρμάρου εξορύσσονται open-pit (ανοιχτό νταμάρι), καθώς και υπογείως, μέσω εκσκαφής σήραγγας, η οποία δίνει μοναδικές ικανότητες προμήθειας. Ετησίως, παραπάνω από 6.000 εμπορευματοκιβώτια με όγκους μαρμάρου, που ισούνται με ~ 50.000 m3, εξορύσσονται, μεταποιούνται, γεμίζονται επί τόπου και μεταφέρονται από την μεταφορική εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο, κατευθείαν από το λατομείο, το οποίο συνδέεται με ασφαλτοστρωμένους δρόμους με το εθνικό οδικό δίκτυο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να μεταφερθούν σε όλο τον κόσμο.

Μάρμαρο ΘΑΣΟΥ…ένας άλλος ορισμός του ΛΕΥΚΟΥ


Το Μάρμαρο Θάσου, το οποίο εξορύσσεται στο ομώνυμο νησί της Βόρειας Ελλάδας, είναι γνωστό ανά τους αιώνες παγκοσμίως για την αμιγή λαμπερή λευκότητα του και την εξαιρετική κομψότητα του, παρέχοντας απόλυτη πολυτέλεια σε πολλά αναγνωρισμένου κύρους έργα. Όντας μάρμαρο κρυσταλλικού δολομίτη, παρέχει μεγαλύτερη αντανάκλαση του ηλιακού φωτός συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο λευκό μάρμαρο παγκοσμίως, κρατώντας δροσερή θερμοκρασία για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθιστώντας το ιδανικό για ορθομαρμάρωση σε θερμότερες περιοχές.
Ο Όμιλος F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ κατέχει 3 λατομεία στο νησί της Θάσου, Ελλάδα σε δύο από αυτά, είναι όπου το FHL THASSOS SNOW-WHITEεξορύσσεται και στο άλλο το FHL ΠΡΙΝΟΣ. Και τα 3 βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή Βλαχούδι.
Εξορύσσονται από το ίδιο κοίτασμα τα μάρμαρα Χιονάτο SNOW-WHITEκαι Πρίνος ποικίλλουν στη μέθοδο κοπής τους, διατηρώντας όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του ίδιου του μαρμάρου ανέγγιχτα. Το μάρμαρο SNOW-WHITE από τη μία πλευρά έχει μια διακεκριμένη λαμπερή λευκότητα, χωρίς κρυστάλλους. Το μάρμαρο ΠΡΙΝΟΣ από την άλλη πλευρά δίνει τρυφερές, γκρι κρυσταλλικές φλέβες στο λαμπερό λευκό φόντο του. Το Θασίτικο μάρμαρο είναι σε γενικές γραμμές πολύ σκληρό και δίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα γυαλίσματος «καθρέφτης». Σε συνδυασμό με την τεράστια εκσκαφή – χωρητικότητα τουλάχιστον 18.000 m3 ετησίως, αποτελεί ιδανικό για κάθε έργο μεγάλης κλίμακας. Ξεκινώντας από το 2015 και εδώ την εκσκαφή σήραγγας, υπόσχεται μια εκθετική αύξηση της παραγωγής.

BIANCO VENATINO – ένα ανερχόμενο αστέρι


Το μάρμαρο FHL- Bianco Venatino εξορύσσεται επίσης στις πλαγιές του βουνού Φαλακρό, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Νευροκόπι. Η ανάπτυξη αυτού του λατομείου, openpit (ανοιχτό νταμάρι) και εκσκαφής σήραγγας, είναι έτοιμο να γίνει ο διάδοχος του λευκού δολομιτικού μαρμάρου. Δίνοντας ένα εντυπωσιακό κατάλευκο φόντο με πολύ λίγες ελαφριές και λεπτές γκρι φλέβες σε τεράστιους όγκους, είναι ιδανικό για δάπεδα και ορθομαρμάρωση μπάνιων. Με τη μέθοδο της εκσκαφής σήραγγας ο Όμιλος FHL Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ πρόκειται να εξορύξει 4 φορές υψηλότερο αποτέλεσμα από τα 5.000m3 που δίνει ετησίως επί του παρόντος.

BIANCOM – ο ανταγωνιστής


Το λατομείο του μαρμάρου Bianco M είναι το λατομείο Μυλόρεμα, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Φαλακρό. Αυτό το λευκό μάρμαρο μας δίνει ένα συνεκτικό ιστό κρυστάλλινων κόκκων που συνδέονται μεταξύ τους, παρέχοντας εξαιρετική σκληρότητα και υψηλότερη αντίσταση στην τριβή. Οι ελαφρές, διαγώνιες, γκρι φλέβες ή το μάρμαρο αράχνη, το οποίο έχει φλέβες σαν τον ιστό της αράχνης σε λευκό φόντο, μπορεί να δώσει τεράστιες ποσότητες σε ανταγωνιστικές τιμές.

BIANCO VENUS – αναδυόμενη ομορφιά


Το νέο λατομείο που προστέθηκε στον Όμιλο F.H.L. Η.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ το καλοκαίρι του 2014, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λατομείο του Βώλακα και του Μυλορέματος στην πλαγιά του όρους Φαλακρού. Το μάρμαρο BIANCO VENUS χαρακτηρίζεται από την έντονη λευκότητα του, η οποία τονίζεται από τις λεπτές γκρι-μωβ φλέβες του. Αυτό το λατομείο υπόσχεται ένα υψηλής ποιότητας λευκό μάρμαρο κατάλληλο για κάθε έργο πολυτελείας.